Ugostitelji koji su obveznici vođenja robno materijalnog poslovanja imaju i obvezu vođenja knjige normativa. Savjetujemo korisnicima da isprintaju sve normative i pohrane ih u lokalu.
Pravilno i točno napisani normativi u ugostiteljstvu omogućavaju točno stanje skladišta, smanjenje mogućnosti krađe robe i povećanje dobiti.
Ako normativi nisu pravilno uneseni u aplikaciju, često dolazi do određenog neslaganja stanja skladišta u aplikaciji i realnog stanja robe u ugostiteljskom objektu. Osim toga, onemogućena je kontrola prometa, ali i kontrola radnika te kontrola stvarne potrebe za nabavkom određenih artikala. Dodatno, dok pokušavate uskladiti stanje, utrošili ste dragocjeno vrijeme i novac.
Normativi predstavljaju popis potrebnih sastojaka (repromaterijala) da bi se pripremilo neko jelo ili piće.
Pri kreiranju normativa posebnu pažnju treba posvetiti:
- vrsti sirovine od koje će se jelo pripremiti – repromaterijal
- potrebnim količinama za pripremu jela
- dozvoljenoj količini otpada odnosno kala
- ispravnom definiranju mjernih jedinica
Kako znamo da pojedini normativ nije dobar?
Korisnik šalje informaciju za koja mu jela ili pića stanje u aplikaciji nije usklađeno s realnim stanjem u objektu. Nakon detaljne analize cjelokupnog stanja skladišta i kartice robe za jelo te kartice robe za sve njegove sastavnice, kreće se u ispravak trenutnog normativa. Točnije, kreira se novi normativ, a stari prestaje vrijediti. Eventualne razlike bilježe se robnim dokumentima: inventurnim viškovima ili manjkovima. U ovom nam je koraku važna komunikacija s krajnjim korisnikom kako bismo dobili informacije o točnim sastavnicama i utrošenim količinama te količini kala (rasipa, loma). Ukoliko je problem bio u nepostojanju normativa za neko jelo ili piće, kreira se novi normativ i knjiži se po periodima.
Uvijek savjetujemo da jedna osoba u poduzeću bude zadužena za definiranje artikala, mjernih jedinica, unos normativa i zaprimanje robe na stanje skladišta jer se time smanjuje mogućnost pogrešaka ili nerazumijevanja problematike.
U procesu ispravka normativa vrlo je vjerojatno da će se morati poduzeti i sljedeći koraci:
- deaktivacija postojećih artikala
- kreiranje novih artikala
- izrada inventurnog viška
- izrada inventurnog manjka
Što normativ zapravo radi?
Uzmimo za primjer kavu s mlijekom. Za pripremu kave s mlijekom potrebno je utrošiti 7 grama kave i 1 dcl mlijeka.
Važno je da je mjerna jedinica Kave s mlijekom, koja košta 10,00 kuna, KOMAD ILI ŠALICA.
Normativ će se u tom slučaju sastojati od 0,007 kg Kave repromaterijala i 0,1 l Mlijeka.
Ovdje artikl Kava repromaterijal ima mjernu jedinicu KILOGRAM, a Mlijeko LITRU.
Kad ugostitelj nabavlja robu, kreira robni dokument koji se zove primka. Primkom se unosi količina nabavljene robe (repromaterijali).
U trenutku prodaje jedne kave s mlijekom, sa stanja skladišta skinut će se 0,007 kg kave repromaterijala i 0,1 l mlijeka.
Stanje skladišta artikla Kava s mlijekom, u slučaju postojanja normativa, uvijek mora biti nula. Zašto nula? U trenutku prodaje bilježi se jedan komad na izlaznoj strani, i jedan komad na ulaznoj strani stanja skladišta jer je upravo u tom trenutku i napravljen artikl Kava s mlijekom, odnosno, u istom trenutku bilježi se i ulaz i izlaz na stanju skladišta, te stanje mora biti nula.
Imate pitanja? Javite nam se na podrska@moji-racuni.hr
Adeo POS fiskalna blagajna