Skip to content
  • Prijava
  • Registracija
  • Partnerstvo
  • O nama
  • Kontakt
  • Podrška
0,00 € 0 Cart
  • Rješenja za fiskalizaciju i eRačune
    • Sva rješenja
    • eRačuni
    • eFree - besplatno

    B2B poslovanje – Isprobajte naš sustav. Idealno rješenje za paušalce, odvjetnike, obrtnike, ugostitelje i trgovce.

    • Start - 60€/god. + PDV

    B2B poslovanje – Cjelovito rješenje s fiskalnom blagajnom i integriranim eRačunima.

    • Basic - 120€/god. + PDV

    B2C Maloprodaja – Integrirana fiskalna blagajna za maloprodajne djelatnosti..

    • Standard - 180€/god. + PDV

    B2B i/ili B2C Prodaja – Fiskalna blagajna s eRačunima, kartičnom naplatom i robnim poslovanjem. 

    • Pro - 300€/god. + PDV

    B2B i/ili B2C – Fiskalna blagajna i eRačuni s kartičnom naplatom, normativima, sastavnicama i drugim naprednim modulima.

  • Uređaji

    Adeo POS uređaji

    Sustavi za naplatu

    Adeo KDS

    Digitalni kuhinjski sustav

    Order Express

    Samoposlužni kiosk

  • Kartično poslovanje
    • Mogućnosti kartične naplate
    • Worldline
    • M2Pay
    • myPOS
    • Teya
    • Viva.com
    • Nexi
  • Cjenik
  • Novosti
  • API
Želim ponudu
Zatraži ponudu
Cjenik
Kontakt
Podrška
  • Adeo eRačun
  • Vodič za registraciju informacijskog posrednika
  • Rješenja za fiskalizaciju i eRačune
  • API za fiskalizaciju i eRačune
  • Kartično poslovanje
  • POS Uređaji
  • Kuhinjski sustavi
  • Samoposlužni kiosci
  • O nama
  • Novosti
  • Partnerstvo

Zapratite nas!

0,00 € 0 Cart

Fiskalna blagajna i normativi u ugostiteljstvu

  • 23 listopada, 2018
  • Sandra Batur

Ugostitelji koji su obveznici vođenja robno materijalnog poslovanja imaju i obvezu vođenja knjige normativa. Savjetujemo korisnicima da isprintaju sve normative i pohrane ih u lokalu.

Pravilno i točno napisani normativi u ugostiteljstvu omogućavaju točno stanje skladišta, smanjenje mogućnosti krađe robe i povećanje dobiti.

Ako normativi nisu pravilno uneseni u aplikaciju, često dolazi do određenog neslaganja stanja skladišta u aplikaciji i realnog stanja robe u ugostiteljskom objektu. Osim toga, onemogućena je kontrola prometa, ali i kontrola radnika te kontrola stvarne potrebe za nabavkom određenih artikala. Dodatno, dok pokušavate uskladiti stanje, utrošili ste dragocjeno vrijeme i novac.

Normativi predstavljaju popis potrebnih sastojaka (repromaterijala) da bi se pripremilo neko jelo ili piće.

Pri kreiranju normativa posebnu pažnju treba posvetiti:

  • vrsti sirovine od koje će se jelo pripremiti – repromaterijal
  • potrebnim količinama za pripremu jela
  • dozvoljenoj količini otpada odnosno kala
  • ispravnom definiranju mjernih jedinica

Kako znamo da pojedini normativ nije dobar?

Korisnik šalje informaciju za koja mu jela ili pića stanje u aplikaciji nije usklađeno s realnim stanjem u objektu. Nakon detaljne analize cjelokupnog stanja skladišta i kartice robe za jelo te kartice robe za sve njegove sastavnice, kreće se u ispravak trenutnog normativa. Točnije, kreira se novi normativ, a stari prestaje vrijediti. Eventualne razlike bilježe se robnim dokumentima: inventurnim viškovima ili manjkovima. U ovom nam je koraku važna komunikacija s krajnjim korisnikom kako bismo dobili informacije o točnim sastavnicama i utrošenim količinama te količini kala (rasipa, loma). Ukoliko je problem bio u nepostojanju normativa za neko jelo ili piće, kreira se novi normativ i knjiži se po periodima.

Uvijek savjetujemo da jedna osoba u poduzeću bude zadužena za definiranje artikala, mjernih jedinica, unos normativa i zaprimanje robe na stanje skladišta jer se time smanjuje mogućnost pogrešaka ili nerazumijevanja problematike.

U procesu ispravka normativa vrlo je vjerojatno da će se morati poduzeti i sljedeći koraci:

  • deaktivacija postojećih artikala
  • kreiranje novih artikala
  • izrada inventurnog viška
  • izrada inventurnog manjka

Što normativ zapravo radi?

Uzmimo za primjer kavu s mlijekom. Za pripremu kave s mlijekom potrebno je utrošiti 7 grama kave i 1 dcl mlijeka.

Važno je da je mjerna jedinica Kave s mlijekom, koja košta 10,00 kuna, KOMAD ILI ŠALICA.

Normativ će se u tom slučaju sastojati od 0,007 kg Kave repromaterijala i 0,1 l Mlijeka.

Ovdje artikl Kava repromaterijal ima mjernu jedinicu KILOGRAM, a Mlijeko LITRU.

Kad ugostitelj nabavlja robu, kreira robni dokument koji se zove primka. Primkom se unosi količina nabavljene robe (repromaterijali).

U trenutku prodaje jedne kave s mlijekom, sa stanja skladišta skinut će se 0,007 kg kave repromaterijala i 0,1 l mlijeka.

Stanje skladišta artikla Kava s mlijekom, u slučaju postojanja normativa, uvijek mora biti nula. Zašto nula? U trenutku prodaje bilježi se jedan komad na izlaznoj strani, i jedan komad na ulaznoj strani stanja skladišta jer je upravo u tom trenutku i napravljen artikl Kava s mlijekom, odnosno, u istom trenutku bilježi se i ulaz i izlaz na stanju skladišta, te stanje mora biti nula.

 

Imate pitanja? Javite nam se na podrska@moji-racuni.hr

Adeo POS fiskalna blagajna

Podijeli:

Niste naš korisnik?

Pripremite se za fiskalizaciju!

Posjetite naš webshop i pronađite odgovarajuće rješenje za svoje poslovanje.

Želim preporuku proizvoda

Ako niste sigurni što vam treba ili nemate vremena, slobodno nas kontaktirajte direktno – rado ćemo pomoći.

Jedna platforma za sve vaše račune.

  • prodaja@adeopos.hr
  • podrska@adeopos.hr
  • 01 660 38 21

Ne propustite bitne vijesti!

Pretplatite se na Adeo POS newsletter

Zapratite nas!

  • Adeo POS 2025. © Sva prava pridržana.
  • Uvjeti korištenja, najma i prodaje
  • Izjava o privatnosti
  • Zaštita osobnih podataka